Om Jan

Jan Wilhelm schüssler

Forankret i sin egen modellkarriere på internasjonalt toppnivå, men ikke minst gjennom de hundrevis av trendvisninger, foredrag og som programleder for sine mange TV-serier om mote og livsstil i perioden 1988 til 2005, har Jan bidratt til å spre motebudskapet til publikum over hele landet som en av Norges mest synlige moteeksperter i mediasammenheng gjennom årene.

Jan har også vært en viktig forkjemper både for bransjen og for norsk design som frontfigur for The Smirnoff International Fashion Award fra 1991 til 1999 og for Oslo Fashion Awards (OFA) fra 1999 til 2013, samt alle de norske herretrendshowene fra 1992 til 2008.

Jan Wilhelm Schüssler er forfatter både av manus for sine TV-serier og for spillefilmprosjektet “Undercurrent”.  Men Jan er  først og fremst forfatter av  sine bøker – “Kunsten å kle seg” (1995) – “Kulturhaven” (2006) – kunstboken “Sentiment” – (2013) – og romanen ” Hiraeth – tilbake til Oslo 1981″ (2019).

Jan Wilhelm Schüssler ble først rikskjent i Norge som skuespiller og fotomodell.
Som norges første internasjonalt kjente modell på herresiden, hadde han i perioden 1983 – 1988 base i byer som Paris, London, Hamburg og Los Angeles.
Dette var banebrytende år hvor Jan bidro til å flytte kjønnsrollegrenser og å bryte barrierer både innad i bransjen og i mediesammenheng.

Som en av pionerene innen kommersiellt norsk fjersyn var Jan både manusforfatter, produsent og programleder for sine mange TV serier både for TV Norge, TV 4, TV 2 og TV +, samt som programleder for “Vivaldi” i Radio P4 fra 1993 – 1996.

Som teater- og konsertprodusent har Jan arbeidet med mange av landets fremste kunstnere. Han har i tillegg hentet hjem forestillinger og artister fra både Sverige, Danmark, Tyskland, England og USA, som har gjestet norske konsert- og teaterscener.

I perioden 2002-2009 produserte Jan også konsertfestivalene ved sitt eget kultursenter – Kulturhaven – i Vestfold. Denne konsertfestivalen ble videreført i 2019 under navnet “Kulturhaven microfestival”.

I 2014 hadde Jan’s nye konseptforestilling “One night only” premiere, og gikk i flere år for fulle hus over store deler av landet.

I 2017 lanserte Jan minidokumentaren “Møte med Jan Wilhelm Schüssler” som viser høydepunkter fra hans mangfoldige karriere.

Men det er bygningsvern som er Jan’s personlige kampsak.
Som en av landets mest markante og frittalende bygningsvernsaktivister, har han bidratt til å redde et 30-talls norske bygninger fra rivedøden. Enkelte av disse er samlet i de to private museéne  Kulturhaven og Kulturparken Nor som Jan har bygget opp siden 1997.

Jan har to sønner, Christian Frederick 1989, og Alexander Wilhelm 1992.