2025

Kulturhaven feirer 25 års jubileum

25 år i kulturens tjeneste - i med og motgang

Kulturhaven feirer 25 års jubileum - med litt bismak. Holmestrand kommune har etter mange års kamp mot Kulturhaven, vedtatt en delvis næringsutbygging ved Kulturhaven, der anleggsarbeidene allerede er påbegynt i kulturlandskapet rundt oss. Disse anleggsarbeider vil pågå på ubestemt tid, og vil etterhvert føre til en belastning beregnet til en tungtrafikk på 4000 trailere i døgnet - tett inntil oss. Dette vil gjøre at utendørs konserter, film og lydopptak, heretter vil bli umulig. Det er for tidlig å si om det vil være mulig å fortsette noen form for kulturell drift i Kulturhaven i det hele tatt, da dette støynivå vil være uforenelig med kulturarrangementer. Vi blir trolig også fratatt vår parkeringsplass, og vår hovedinngang vil havne midt i tungtrafikken, slik at adkomst også vil bli utfordrende.

Hvor mange konserter, forestillinger, og øvrige kulturarrangementer er egnet til å bli akkompagnert av tungtrafikk og sprengningsarbeider? Holmestrand kommune mener at dette går helt fint, så noen erstatning behøver vi ikke. At skjøre, vernede tømmerbygninger vil bli påført skader, ser heller ikke Holmestrand kommune som noe problem. Etter 25 år som nasjonalt kraftsenter for bygningsvern, blir Kulturhaven selv nå offer for kulturvandalisme - ingenting er visst lenger umulig i dette «fattige» landet.

Tankene vender tilbake til 1990-tallet - til begynnelsen. Etter at vi hadde reddet gamle Vinje gård - anno 1776 - fra riving i 1996, og restaurert hele gårdstunet, var begeistringen hos blant annet Bamble museum så stor, at vi ble invitert med for å se på hovedbygningen ved Holtane bruk i Kragerø, som da var truet av riving - nettopp grunnet nærings- og veiutbygging. Den tidligere så praktfulle hovedbygningen sto til forfall, til tross for at bygningen inneholdt helt uerstattelige, originale interiører helt tilbake til 1690-tallet. Vi måtte bare engasjere oss.

Enden på visen var at vi overtok bygget på rot, demonterte dette, og gjenoppførte det - i et LNF-område i Holmestrand - for å sikre bygget et varig vern. Etter å ha vurdert nær 60 mulige tomter, prosjekter etc, falt valget høsten 1999 på husmannsplassen i Holmestrand, både fordi vi her fant et naturlig kulturlandskap som var svært godt egnet, men også fordi vi da kunne redde en bygning til - Bentsrudstua anno 1805, som var sterkt forfallen og vedtatt revet. Dette er således den eneste originale bygningen i Kulturhaven.

Våren 2000 ble husmannsstua restaurert, tilbygget vinterhave, kulturlandskapet ryddet og Holtanebygningen ble gjenreist. I juni 2000 kom sangguru Ian Adam fra London til Kulturhaven, og innviet stedet med sang og musikk. Lokale medier begynte å omtale den uventede, men positive utviklingen rundt den tidligere dødsdømte husmannsstua, og publikum begynte å valfarte til stedet for å se denne underlige «fuglen» ta form.

Men hos Holmestrand kommune var vi ikke velkommen. Byggesøknadene ble avslått hele syv ganger, og det var først da daværende fylkesmann Mona Røkke instruerte Holmestrand kommune, at byggesøknaden omsider ble godkjent, men med store begrensninger. Skepsis gikk gradvis over til undring og positivitet, etter at Kulturhaven reiste seg og tiltrakk stadig mer nasjonal oppmerksomhet. Vi var nok forut for vår tid både med vårt gjenbruk og miljøfokus. Vi viste gjennom eksempelets makt, at truede, men verneverdige bygninger, faktisk kan både rives og reddes - gjennom flytting og gjenoppføring.

Etter hvert søkte flere truede bygninger «nødhavn» i Kulturhaven, og vårt private museum vokste gradvis i størrelse.

Dette gjaldt blant annet 1700-talls Svalgangshus og Stabbur fra Ås gården i Sande, et eldhus fra Alvdal og flere mindre løer og uthus.

Tilsammen har Kulturhaven blitt omtalt som et «mini Maihaugen», og ble raskt en populær fotolocation for både film og fotoopptak for mange av landets fremste fotografer og medier.

Konsertsalen i Holtane-bygningen ble innviet i juni 2002 i forbindelse med masterclass med sangguru Ian Adam fra London West End, og gitt navnet «The Adam room». Masterclassene var et samarbeid mellom Chat Noir teater og Kulturhaven, og bidro raskt til å sette Kulturhaven på det nasjonale kulturkartet. Disse fortsatte frem til 2004, da Kulturhaven for lengst hadde blitt en veletablert konsertscene og kulturarena for mange av landets fremste artister. Vi vil spesielt fremheve store kulturopplevelser med blant andre Lise Fjeldstad, Toralv Maurstad, Håvard Gimse, Arve Tellefsen, Anne Grethe Preus, Jo Nesbø, Anne Lise Berntsen, Ingrid Bjørnov, Hanne Krogh og Wenche Myhre. Men også internasjonale artister som Londons «queen of cabaret» - Barb Jungr, Holly Penfield, Ada Brodie, Musica Ficta, Tall Hilda, etc.

Kulturhaven var i mange år også fast arena for Vestfold festspillene, for litterære foredrag og for tradisjonsrike matopplevelser - ofte direkte fra Kulturhavens egen bakerovn. De mangfoldige kulturopplevelsene blant et myldrende blomsterhav og hageanlegg, har blitt omtalt både som en kulturell oase, og som en av Vestfolds mest folkekjære kulturarenaer.

Vi har motstått både rivespøkelser, pandemi, utbygningstrusler og trange økonomiske kår, men allikevel klart å skape magi. Vi skal nok ha for både stayerevne og kampånd, men innser samtidig at det dessverre nå kan gå mot slutten for Kulturhaven som kulturarena.

Men Kulturhaven er først og fremst vårt eget «Neverland» - et nasjonalromantisk klenodie - og vårt kunstnerhjem. Og det skal vi fortsatt kjempe for.

Jubileumskonserten finner sted fredag 20/6 kl 18.00

Program:

  • Konsert med kunstner og artist Helle Brunvoll Kausland
  • Tanker ved et veiskille ved Jan Wilhelm Schussler
  • Lett bevertning.

Arrangementet er kun for spesielt inviterte.

Presentasjon av Sirdalsgate 10 i Flekkefjord

Artikkel fra Agder avis vedr empirehuset i Flekkefjord

Presseoppslag fra Agderavisen:

Ber eks-supermodell overta Torbjørnsbu gård. Han vil helst slippe

Jan Wilhelm Schüssler får tilbud om å kjøpe herskapshuset på Høgedal i Arendal for en krone. Det ønsket han å unngå.

foto
EKS-SUPERMODELL: Jan Wilhelm Schüssler har tidligere jobbet som programleder og supermodell. Nå er hovedvirket hans konsertarrangør. Styret i Arendal eiendom har bestemt at hans nettverk Kulturhaven skal få kjøpe Torbjørnsbu på Høgedal. FOTO: MARCEL LËLIENHOF

Grete HelgebøJournalist

Oppdatert: mandag 24. januar 2022 kl. 10:20

Gården som opprinnelig var knyttet til gruvedriften på Torbjørnsbu, har fungert som fattighjem, pleiehjem og natthjem. Mandag denne uka var det slitne og ærverdige herskapshuset tema, da styret i selskapet som forvalter kommunale eiendommer på vegne av Arendal kommune møttes.

foto
Torbjørnsbu gård: Torbjørnsbu skal overtas av noen som kan sette bygget i stand. På eiendommen står i dag midlertidige boliger for hjemløse. FOTO: FRANK JOHANNESSEN

Alle styremedlemmene stilte seg bak anbefalingen fra saksbehandler Per Johnsen, om at et museum fra Vestfold skal få kjøpe bygget for en krone.

Hovedmannen bak museet Kulturhaven er Jan Wilhelm Schüssler. Han jobber som konsertprodusent, og er tidligere programleder og supermodell.

– Vil holdes utenfor

Ifølge Arendal eiendoms presentasjon av saken var det kun to aktører som ønsket å overta bygget. Torbjørnsbus venner holder på å opprette et ideelt aksjeselskap med hensikt om å forvalte eiendommen, men de ble nedprioritert til fordel for Kulturhaven. Årsaken oppgis å være at Kulturhaven har en stødigere økonomi, som sikrer at bygget blir vedlikeholdt. Det avviser Schüssler.

foto
TRAPPEN: Slik ser hovedtrappen på Torbjørnsbu ut i dag. FOTO: FRANK JOHANNESSEN

– Vi har ikke noen planer for bygget, og har ikke noen ønsker for bygget å presentere. Dette kommer til å koste så mye at vi vil helst holdes utenfor, sier han til Agderposten, og legger til at dersom de skulle kjøpe bygget vil det være aktuelt å tenke i retning av et slags samlingssted for kultur eller en kafé.

Han forteller at Kulturhaven er et nettverk av fagfolk og ildsjeler som stiller opp gratis eller mot en symbolsk sum, og at de gjerne vil bistå i prosessen med å sette Torbjørnsbu i stand. Han har imidlertid hele tiden helst ønsket at noen andre kjøper bygget og tar hovedansvaret for det.

foto
SETTER I STAND: Nettverket Kulturhaven bruker ressurser på å sette i stand bygninger og hindre at de rives. FOTO: KULTURHAVEN

– Jeg har snakket med to kvinner fra Torbjørnsbus venner og sagt at jeg gjerne bistår dem, for eksempel, sier Schüssler.

Programleder og produsent

Han forteller til Agderposten at han er tidligere toppmodell, TV-programleder og skuespiller. I dag jobber han som konsertprodusent.

– Jeg var den best betalte supermodellen i Europa på 80-tallet. Jeg hadde base i blant annet London og Paris.

Han sier det var tiden utenlands som vekket engasjementet som har medvirket til å redde rundt 30 gamle norske bygninger fra å rives.

foto
VARIERT: Bygget har vært brukt til å huse fattige, hjemløse og syke, etter at gårdsdriften knyttet til gruvene opphørte. FOTO: FRANK JOHANNESSEN

– Når man bor utenlands i mange år ser man Norge med eventyrbriller. Jeg var med å selge dette bildet av Norge også. Jeg satt i Los Angeles sammen med Grete Waitz og Liv Ullmann, og vi var hos den norske konsulaten for å presentere Norge og den norske kulturarven for utenlandske medier. Da blir man jo engasjert og stolt av landet sitt. Så kom jeg hjem og opplevde en berettiget harme, for her hadde rivespøkelset tatt over, forteller eks-supermodellen.

– Ødelegger eventyret

Schüssler sier andre land har langt større fokus på bevaring enn Norge, og at han mener vi i provoserende liten grad tar vare på våre gamle bygninger. Han sier engasjementet for bygget på Høgedal startet gjennom kontakter i fortidsminneforeningen hvor han fikk høre om rivingsplanene som ble politisk behandlet i 2019.

foto
TORBJØRNSBU GÅRD: Arendal eiendom KF foreslo i 2019 å rive Torbjørnsbu gård. Lokale historieentusiaster rykket ut og mente eiendomsforetaket måtte sette seg bedre inn i hva slags eiendom de forvalter. FOTO: TOBIAS BJERKHOLT SVENSSON

Her foreslo eiendomsforetaket å rive Torbjørnsbu gård, men bystyret gikk imot og vedtok at en privat stiftelse eller forening skal få overta Torbjørnsbu.

– Vi i Kulturhaven er frivillige ildsjeler og vaktbikkjer. Bare tanken på å rive et sånt signalbygg … Det bør jo være et kulturminne. Bare å foreslå riving er helt skandaløst, sier Schüssler, som altså nå får tilbud om å overta bygget for en krone.

Med den lave prisen følger en rekke forpliktelser, som at kjøper betaler alle kostnader forbundet med kjøpet, at kommunen skal holdes oppdatert på planlagt og gjennomført vedlikehold og at Kulturhaven ikke får selge bygget videre.

Ber om nedprioritering

Agderposten har sett korrespondansen mellom Schüssler og eiendomsforetaket, og her kommer det tydelig fram at han sier seg villig til å overta bygget, men at han først og fremst har engasjert seg for å sikre at bygningen vernes.

foto
STUKKATUR: Et par av rommene har beholdt dekoren i taket. Det skal kun være ett av mange moment som gjør bygget bevaringsverdig. FOTO: FRANK JOHANNESSEN

– Kulturhaven inngår gjerne i en dialog med kommunen rundt dette, men ser helst at det finnes andre kjøpere enn oss. Dersom en slik aktør ikke lar seg oppdrive, kan Kulturhaven være villige til å overta bygget for symbolske kr 1, skriver Schüssler i en av e-postene.

I en annen e-post står følgende:

«Vil bare minne om at Kulturhaven anbefaler at deres andre aktører prioriteres foran oss. Vi er kun en siste løsning, dersom riving er alternativet. Fint om der holder oss løpende orientert.»

Forsinket punktum

I dialogen peker Kulturhaven også på at de ønsker at nødboligene foran hovedbygningen flyttes. Eiendomsforetakets saksbehandler har svart at dette er lite sannsynlig.

Bystyret har bestemt at Torbjørnsbus fremtid skulle vært avgjort i løpet av 2021, og prosessen er dermed forsinket. Eiendomsforetakets vedtak sist mandag, satte punktum i saken og avgjorde at det er Kulturhaven som skal få kjøpe bygget.

Kommunen selger Torbjørnsbu gård. Pris: 1 krone

Museet Kulturhaven ønsker å kjøpe Torbjørnsbu gård av Arendal kommune. Prisen er 1 krone.

foto
SELGES: Torbjørnsbu gård var truet av riving. Det motsatte bystyret seg og eiendommen ble lagt ut for salg. Nå går det mot salg – for 1 krone. FOTO: FRANK JOHANNESSEN

Marit Elisabeth StrandMarit Elisabeth er journalist og mediesjef i Agderposten

Oppdatert: torsdag 13. januar 2022 kl. 11:14

Arendal Eiendom KF ville opprinnelig rive det gamle våningshuset Torbjørnsbu gård som Arendal kommune overtok i 1903. Men det ville ikke bystyret, som åpnet for at en stiftelse eller ideell forening kunne overta bygget, slik at det historiske uttrykket blir bevart.

Etter at eiendommen som ligger mellom Myrene og Stoa ble annonsert for salg, har det vært befaringer med en rekke interessenter. Men det var én som viste tidlig interesse, og som ledelsen i Arendal Eiendom nå anbefaler skal få kjøpe eiendommen: Museet Kulturhaven som har kompetanse på restaurering og kulturopplevelser.

– Kulturhaven er positiv til å overta Torbjørnsbu gård for å unngå at eiendommen blir stående til videre forfall, skriver saksbehandler Per Johnsen i saksfremlegget.

Styret i det kommunale eiendomsforetaket behandler saken mandag 17. januar.

Betingelser

Prisen fastsettes til 1 krone – men det følger med visse betingelser. Blant annet:

• Arendal kommune skal ha rett til å kjøpe bygget tilbake dersom det ikke vedlikeholdes på en forsvarlig måte.

• Kjøper skal de første fem årene rapportere om gjennomført og planlagt vedlikehold til kommunen, med regnskaper.

• Bygget kan ikke selges videre.

foto

Bli med inn på Torbjørnsbu gård

Mat og konserter

Agderposten har forsøkt å få en kommentar fra prosjektleder Kjetil Strandabø i Kulturhaven, men han hadde ikke anledning til å besvare Agderpostens henvendelser onsdag kveld. Han driver Kulturhaven sammen med tidligere toppmodell Jan Wilhelm Schüssler.

Kulturhaven holder til i Vestfold, og er involvert i en rekke vernesaker og restaureringer av historiske bygg.

I tillegg driver Kulturhaven med konserter, forestillinger og mat som en del av totalopplevelsen, ifølge nettsiden.

Kulturhaven har hatt møter med Arendal Eiendom og kommunens kulturavdeling – og vært på befaring i bygget.

– Kulturhaven har økonomi, kompetanse og lang dokumentert erfaring med ivaretakelse av bevaringsverdige bygg, og har også bred erfaring med å arrangere kulturaktiviteter. Salg til Kulturhaven anses som det «trygge valget» og anbefales derfor, står det i innstillingen til styret.

Torbjørnsbu gård

På eiendommen står i dag små, midlertidige boliger for hjemløse, og de skal fortsatt stå der.

foto
Torbjørnsbu gård er truet av riving. På eiendommen står i dag midlertidige boliger for hjemløse, og de skal fortsatt stå der.
F FRANK JOHANNESSEN

Videoer

Ingen videoer

Flere år